HEMOROİD (BASUR) HAKKINDA GENEL BİLGİLER
En sık olarak rastlandığı yaş grubu 45-65 yaş arasıdır. Erkeklerde kadınlara oranla 1.3 kat daha sık görülürler. 30 yaşın üzerindeki nüfusun ortalama % 50’sinde basur veya hemoroid gelişir.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, ülkemiz nüfusu 2010 yılı Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi sonuçlarında 72,5 milyon olarak belirlenmiştir. 30 yaş üzerindeki nüfus göz önüne alındığında, 35,9 milyon (% 48.6) kişi olduğu görülür ve bu nüfusun yarısında potansiyel olarak basur sorunu olduğu düşünüldüğünde 18 milyona yakın basur (hemoroid) yakınması olan kişi olduğu hesaplanır.
Pratikte hastaların ortalama % 10 kadarının hekime başvurduğu düşünüldüğünde, 30 yaş üzeri nüfusta, 2 milyona yakın potansiyel hemoroid hastası olduğu hesaplanabilir.
Genellikle hastalar UTANMA veya önemsememe nedeniyle doktora çok geç başvururlar. Günümüzdeki tedavi yöntemleri ile tedavi çok daha ağrısız ve kolay bir şekil almıştır.
Basur veya hemoroid nedir?
Her sağlıklı insanda makat bölgesinde, dişli çizginin (linea dentata) hemen üzerinde yastıkçıklar bulunur ve bunlar içinde damarlar, bağ dokusu ve düz kası barındırırlar.
Ancak, sürekli kabızlık veya ishal, aşırı ıkınma, yanlış tuvalet alışkanlıkları veya hamilelik nedeniyle bu yastıkçıklar hemoroid şekline dönüşür. Önceleri ise, hemoroid makat (anüs ve rektum) bölgesindeki toplar damarlarının genişlemesi veya varisi olarak tanımlanmaktaydı.
Basur veya hemoroid , 50 yaş civarındaki her iki kişiden birinde belirlenir.
Basur veya hemoroid tipleri nelerdir?
Yer aldıkları bölgeye göre basur veya hemoroid iç ve dış olarak ikiye ayrılır.Dış basur (hemoroid) : Makat bölgesinin en hassas ve ağrıya duyarlı olan bölgesinde yerleşirler. Buradaki damar pıhtılaşırsa aşırı ağrılı bir şişlik oluşturlar (tromboze hemoroid).
İç basur (hemoroid) : En sık rastlanan belirtisi ağrısız olarak makattan dışarıya sarkan şişliktir. Çoğunlukla hastalar tarafından dışkılama sonrasında temizlik işlemi sırasında tesadüfen fark edilirler. Bu basur veya hemoroid un dışarıya tam olarak sarkması veya fıtıklaşması ve içeri itilememesi durumunda şiddetli ağrıya neden olabilir.
Basur veya hemoroid neden olur?
Basur veya hemoroidin gerçek oluşma nedeni bilinmemektedir.
Kişinin uzun süre ayakta durması makat bölgesinin toplar damarlarında ciddi basınç yaratarak dışarıya sarkmalarına neden olabilir.