7 Ekim 2015 Çarşamba

HEMOROİDAL HASTALIK (BASUR – MAYASIL) NEDİR?

Normalde doğan her canlıda kalın bağırsağın dışarı açılan en son kısmında damar ağları mevcuttur. Makat bölgesinde (anüs) ve kalın bağırsağın en son bölümünde bulunan ve hemoroidal damarlar denilen bu damar ağlarının vücudumuzda çok önemli görevleri vardır.


Bu görevler aşağıda sıralanmıştır;Normalde bu damar ağlarında biriken kan makatın (anüsün) tam kapanmasını sağlar. Böylelikle hemoroidal damarlar, kişi makatını (anüsünü) sıkmadığı halde dışkılama kontrolünün sağlanmasına yardımcı olur.


Yine aynı etkiyle bu damar ağı, dinlenme ve uyku halinde makatı (anüsü) tam kapatarak dışkının kilodu kirletmesine engel olur.


Ayrıca bu damar ağı makatı (anüsü) çevreleyen kas kitlesinin (sfinkterin) üzerinde koruyucu bir yastık tabakası görevi görür Dışkının makattan (anal kanaldan) geçmesi esnasında bu kasların direkt olarak dışkı ile teması hemoroidal damarlar sayesinde korunur. Böylelikle her dışkılamada bu kasların hasar görmesi engellenmiş olur.


Bazı kişilerde makat (anüs) ve kalın bağırsağın son bölümü (rektum) çevresinde bulunan hemoroidal damarlar aşırı derecede genişler ve makattan (anüsten) dışarıya taşarlar. Örneğin kabızlık şikayeti olan bireylerde dışkı sertleşir ve dışkılama işlevi zorlaşır. Birey bu sert dışkıyı boşaltmak için aşırı ıkınma gereği duyar ve zorlanır. Bu sırada makat (anüs) kanalını örten tabaka ve damarlar zedelenir. Bu da damarlarda genişleme ve şişmeye neden olur. Damarlardaki bu genişleme ve şişmeye hemoroidal hastalık – Mayasıl basur hastalığı ya da kısaca hemoroid denir. Bu durumda damarlar normal işlevlerini yapamazlar ve bazen de ciddi şikayetlere neden olurlar. Bu belirti ve bulgular hangi hemoroidal grup hastalanır ise ona göre farklılık gösterir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder