14 Ekim 2015 Çarşamba

SÜLÜKLE BASUR TEDAVİSİ

Sülükle Basur Tedavisi, Sülük, latince adı ise Hirudinea'dır. Halkalı solucanlar grubuna ait bir alt sınıftır. Bütün sülükler etçildir. Solucanlar, böcek lavları, küçük kabuklular ve sümüklüböcekler ile beslenirler veya sürüngenler, iki yaşamlılar ve balıklar veya bazı memelilerde kan emen parazit olarak bulunabilirler. Sülüklerin bilinen en büyük avcıları ise balıklardır. Sucul böcekler, karidesler ve diğer sülük türleridir.


Tıbbi Sülük: Tıbbi sülük Hirudo Medicinalis, Avrupa'da sülüklerin medikal alandaki ilk kliniği yaklaşık 2500 yıl önce kurulmuştur. Plastik cerrahide ve mikro cerrahide, tedavi edilecek bölgede küçük bir ısırıkla işe koyulan bu küçük omurgasız hayvan kanı emerken salgıladığı enzimler sayesinde vücudun kan dolaşımını sağlar. Plastik cerrahide ve mikro cerrahide kullanımı sıklaşan bu hayvanlar özellikle mikro cerrahi uzmanlarınca adına ''maden'' ismi takılmıştır. İngilizler ise sülüğe ''canlı eczane'' ismini takmışlardır. doğal olarak bulunan ve yüzyıllardır kan emmesiyle tanınan, tıbbi amaçla kullanılan doktor sülüktür. Bu sülüğün salgıladığı antikoagulan madde yapıştırıldığı kısımda kan pıhtılaşmasını engeller ve bu sebeple parmağı kopan kişilerde olduğu üzere, tekrar dikilen organlarda geçici süre ile kan akışının devamını sağlamak amacıyla kullanılmaktadır.  


Basur yada hemoroid tedavisinde doğal yöntem olarak bilinmektedir. Basur için hasta kişinin rahatlaması için öncelikle sülük tedavisi önerilmektedir.  En az minimum seans 3 olmalıdır. Sülük tedavisi ile hasta ağrılarından kurtulur. Basurun en şiddetli döneminde ağrı yapan bir türü olan tromboze hemeoroidde yani boğulmuş basur diye bildiğimiz, meme içindeki bekleyen kanın alınması ağrıda ciddi azalma sağlamaktadır. Boğulmuş basurun bilimsel tedavisinde de içerde basınç yapan kanın alınması uygulaması vardır. Şayet bu kan alınmazsa ya vücut tarafından emilerek veya zayıf bir yerden kendiliğinden delinip akabilir. Hasta kişi 1-2 haftada rahatlar. Boğulmuş basura sülük yapıştırılması halinde basur memesi içindeki basınç oluşturulan kanın sülük tarafından emilmesi hastada rahatlama sağlar, fakat geçici olan bu durum sülük sayesinde daha kısa sürede düzelmiş ve acı, ağrı daha çabuk hafifler ve geçmiş olur. Boğulmuş basur dışında sülük kullanımının hiçbir bilimsel değeri yoktur hatta kirli alan olması nedeniyle zarar verebilir. Sülüğün faydası olduğu gibi bilinçsizce kullanımda zararlara yol açabilir. Bilinçli kullanımını bile kişi faydasını da görmektedir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder