9 Eylül 2015 Çarşamba


DIŞKININ YUMUŞATILMASI

Basur (hemoroid) hastalığında en büyük sorunlardan biri de kabızlık yaşanması veya dışkılama yaparken dışkının çok sert olmasıdır. Çok sert durumda olan dışkı, boşaltım esnasında kişilere yoğun sancılar yaşatabilmektedir.


Dışkıların yumuşatılabilmesi için beslenme programına sadık kalınmalı ve lifli gıdalara yönelinmelidir.


Bu durumda özellikle yoğun kafein içeren içeceklerden uzak durulmalıdır.


Lif yönünden zengin besinler şunlardır:


·         Tam tahıllı ekmek
·         Esmer pirin.
·         Makarna
·         Yulaf
·         Fasulye
·         Bezelye
·         Mercimek
·         Tahıllar
·         Tohumlar
·         Meyve
·         Sebze

Yetişkinler günde en az 18 g lif yemeyi hedeflemeliler. Bir yiyeceğin ne kadar lif içerdiğini paketin arkasındaki besinsel bilgiye bakarak görebilirsiniz.


Lif alımınızı artırıyorsanız bunu yavaş yavaş yapmalısınız. Ani bir artış mide kramplarına yol açabilir ve daha fazla gaz üretmenize neden olarak şişkin hissettirebilir. Bol bol su içmeniz de önemli. Günde yaklaşık 1,2 litre (altı ila sekiz bardak), egzersiz yaparken ve hava sıcakken daha da fazla su içmelisiniz.


Ayrıca bu tarz durumlarda eczacınızdan müshil takviyesi de alabilrsiniz.


Dışkınızı yumuşak tutmak için size muhtemelen bir müshil yazılır. Bu tür bir ilaç dışkılarınızın daha kolay çıkmasını sağlar.


Anal fisürü veya basuru olan yetişkinlere genelde kitle artırıcı bir müshil yazılır. Kitle artırıcı müshiller dışkınızı daha yumuşak ve yoğun yaparak akışkan kalmasını sağlar.


Anal fisürü olan çocuklara genelde ozmotik bir müshil reçete edilir. Bu, bağırsaklarınızdaki sıvı miktarını artırır, vücudunuzun dışkı çıkarmasını destekler.


Müshil almaya başlar başlamaz, dışkılarınız yumuşak ve kolay geçer hale gelene kadar, genel cerrah dozu ayarlamak durumunda kalabilir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder