KABIZLIĞI
GİDEREN BİTKİLER
Kabızlıkta taze meyveler, sebzeler ve kepekli
ekmek yemek bağırsak fonksiyonlarına yardımcı olur.
Nişastalı ve yağlı
gıdalar kabızlığın giderilmesine yardımcı olamaz. Mineraller ve yağlar müshil görevi yapmazlar. Sadece
dışkıyı yağlayarak çıkmasına yardımcı olurlar. Çavdar ekmeği yenmelidir. Sebze çorbaları
içilmelidir.
Erik reçeli, bal, üzüm, kayısı, elma, ıspanak
ve salata yenmelidir. Özellikle pırasa, bamya, mercimek, kepek ve kepekli
gıdalar, yulaf, keten tohumu, mürdüm eriği, posalı meyve, zeytinyağı ve bol
sıcak su tüketmelidir. Yemeklere
yağ az katılmalı ve kuru baklagiller tüketilmelidir. Lavanta çiçeği çayı, ebegümeci çayı, Hind yağı ile
portakal suyu karıştırılır, keten tohumu ezilir, limonataya karbonat konur ve
bunlardan biri aç karına içilir.
Marul, ıspanak, pazı, balkabağı ve semiz otu
kaynatılır ve bunlardan birisinin suyu aç karnına içilir. Sıcak suda bal eritilir
içilir. İncir zeytinyağına batırılır ve yenir. Elma (kabuğuyla) kur erik, kuru soğan, sarımsak,
lahana, çemen, aklar ot, havuç, domates, kereviz, portakal reçeli, yaş üzüm,
kayısı, karadut, kiraz, pancar, kavun, portakal ve ayva faydalıdır.
Beyaz ekmek, peynir, yağlı et, yumurta ve muz
yenmemelidir. Kaynatılmış incir sirkeye batırılır ve suyundan içilir. Kiraz,
armut ve elma faydalıdır. Muz, incir ve süt kaynatılmalıdır. Sonra yemelidir.
Ahududu kabızlığı giderir.
Akasma müshil etkisi vardır. Günde 0,5 gr toz
halinde alınabilir. Akdiken kabızlığa iyi gelir. Meyvelerinden yapılan
şurup müshil etkisi gösterir. Akdiken kabuğu kabızlıkta kullanılır. Kurutulmuş
ve öğütülmüş kabuklarından 50 gr. alınır yarım litre suda kaynatılır ve balla
günde bir iki bardak içilir. Meyvesi toz haline getirilir. Bundan günde 2-4
gram kadar su içinde eritilir. Ve içilir. Günde 1-2 bardak veya fincan
içilebilir. Aloe vera kabızlığa
faydası vardır. Müshil etkisi vardır. Anason peklik giderici etki gösterir.
Tohumu çay gibi demlenir.
Ardıç yaprakları ve tohumları kaynatılır.
Suyu içilirse kabızlığı giderir. Aspir müshil etkisi vardır. Kabızlık için balla
tatlandırılarak içilir. Kabızlık için aspir çiçekleri kaynatılır suyu içilir.
Badem yağı çocuklardaki kabızlık tedavilerinde
kullanılır. Müshil etkisi gösterir.
Bal veya pekmezle karıştırılan badem yağı
yedirilir. Badem yağı: kabızlığı giderici, mikropları öldürücü, yumuşatıcı ve
deri çatlamasını önleyici olarak kullanılır. Yanıklara da sürülür. Basur otu kabızlık için
yaprakları ve çiçekleri kaynatılır ve içilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder