31 Ağustos 2015 Pazartesi

BOĞULMUŞ BASUR NEDİR?

Hemoroidin bir türü değil kısa süreli yapısal değişimidir. Normalde hastada hiç belirti vermeyen 1.derece veya ciddi rahatsızlık yapmayan 2. Ve 3. Derece hemoroidlerin makat dışına çıkıp geri içeri girememesi ile ortaya çıkan geçici ve şiddetli ağrı yapan bir durumudur. Tedavi edilmeyen her basur hastasının zaman zaman yaşadığı bir sorundur. Bir parmak ucu kadar olabildiği gibi elma büyüklüğünde bile olabilir.


Boğulmuş basur neden olur?


Kabızlık sorunu en sık görülen sebeptir, dışkıyı çıkarmak için çok şiddetli ıkınmaya bağlı olarak içerdeki basur cildin altından dışarı doğru çıkar ve geri dönemediği için makat kasları tarafından kan dolaşımı bozulacak sıkılır bir anlamda boğulur. Bu anormal durumu parmağı iple sıkmaya benzetebiliriz. Kan dolaşımı bozulduğu için dayanılmaz düzeyde ağrı olur.

  • Doğum; normal doğum sırasında hastanın ıkınmasına bağlıdır.
  • Acı tüketimi; aşırı acı yendiğinde acının yaptığı yanmadan olan şiddetli ıkınmaya bağlıdır.
  • İshal; yoğun ishallerde sık tuvalete çıkmaya bağlıdır.
  • Amip; ishal gibi sık dışkılamadan olur.

En doğru yaklaşım cerrahi müdahale yapmadan ağrıyı azaltmaya yönelik tedavi planlanmasıdır. Ağrı kesici tabletler ve özellikle sıcak su oturma banyosu rahatlatıcı etki yapar ancak ağrının tam geçmesi 1-2 hafta sürebilir. Bu dönemde kullanılacak basur kremleri, fitilleri ve hapları iyileşme sürecini ve hastanın şikayetlerini değiştirmez yani hiçbir faydası yoktu. Ağrı 1-2 haftada şişlikse 5-8 haftada tamamen kaybolur ve hasta eski fazla şikâyet yapmayan basurlu durumuna döner. Eski sorunsuz hale geldikten sonra doğal çözümlerle şikayetinden kurtulabilir.

Bu dönemde ameliyat yapılmasının şu sakıncaları olabilir;


  • Hemoroidli doku fazla alındığı için makat darlığı olabilir
  • Makatta darlık gelişebilir korkusuyla az doku alındığında hastalık tekrar olabilir
  • Anatomi karışık olduğu için kanama, kasların kesilmesi riski normalden fazladır.


ÇOCUKLARDA HEMOROİD SEBEBLERİ


Çocuklarda hemoroid oluşumunun sebepleri yetişkinlerdekiyle hemen hemen aynıdır. Çocuğun çeşitli sebeplere bağlı olarak kabız olması, hemoroid oluşumuna sebebiyet verebilir. Yeterli sıvı alınmaması, özellikle suyun az içilmesi, sebze meyve yenilmemesi ve lifli gıdalar alınmaması, çikolata ve beyaz ekmek gibi yiyecekler ile peynirin aşırı miktarda tüketilmesi ve ananas, kivi ve muz gibi meyvelerin de sık tüketilmesi gibi nedenlerden dolayı kabızlık oluşur. 



Bunun sonucunda da dışkı sert ,susuz, kuru ve kalın olacağından çocuk tuvaletini yaparken, ıkınma ihtiyacı hissedecektir. Bu da anüs kaslarını zorlayacağından çocuklarda hemoroid oluşumuna neden olacaktır. Ayrıca çocuğunuzda irritabl barsak sendromu, enflamatuar barsak hastalığı, portal hipertansiyon gibi sorunlar varsa, yine çocuklarda hemoroid oluşumunu tetikleyecektir. Bunlara ilave olarak, içinde bulunduğu yaşa göre, obez denecek kadar aşırı kiloya sahipse, bu da hastalığın oluşumunda bir başka nedendir. 

HEMOROİD AMELİYATINDAKİ RİSKLER


Hemoroid ameliyatı sonrası hastalar, çoğunlukla hastanede bir gece bekletilir. Çünkü ameliyattan sonra gelişebilecek komplikasyonlar, müdahale edilmezse hastayı zor duruma düşürebilir. Özellikle ameliyat sırasında spinal anestezi kullanılmışsa, operasyon sırasında hiç ağrı hissedilmezken, uyuşuk olan bacaklar, bir kaç saat sonra kendine geldiğinde ağrı da kendini bariz bir şekilde göstermeye başlar. Spinal anestezinin etkisi henüz geçmeden ağrı kesici verilmesi  ve eğer konulmuşsa makattaki tamponun çekilmesi, hasta açısından daha acısız ve konforlu olacaktır. 



HEMOROİD AMELİYATI SONRASI ŞİKÂYETLER


Her ameliyattan sonra oluşabildiği gibi hemoroid ameliyatı sonrası da komplikasyonlar gelişebilir. Bunlar;
  • Makatta kanama
  • Makatta ağrı
  • Makatta kaşıntı
  • Anal fissür yani makatta çatlak oluşması
  • Ameliyattan sonra makatta darlık meydana gelmesi:(ameliyat esnasında fazlaca doku alınması, buna sebep olabilir.)
  • Ameliyattan sonra geride hemoroid memesi kalabilmesi
  • Hemoroidin bir süre sonra tekrar nüksetmesi gibi maddeler sayılabilir.
 

Makat bölgesi, bulunduğu yer ve görevi itibarıyla kirli bir bölgedir. Günde 3-4 kez temiz ve ılık suyla temizlenmesi ve sonra da kurulanması gerekir. Ameliyat bölgesindeki yaranın iyileşmesi yaklaşık olarak bir ay sürebilir. 

Hemoroid ameliyatı sonrası beslenme, hastanın kabız olmamasına ve buna bağlı olarak sertleşen ve irileşen dışkının anüsü yani ameliyat bölgesini tahriş etmemesine yöneliktir. Bunun için de lifli besinler, kayısı ya da kayısı suyu, bol sıvı almaları gerekmektedir. 

BASURA İYİ GELEBİLECEK ÇÖZÜM ÖNERİLERİ - 2 


Tahıllı Yiyecekler: Eğer basur hastalığından mustaripseniz düzenli şekilde tahıllı yiyecekler tüketmeye dikkat edin. Tahıllar gastro-intestinal sistemi temizlemek için yardımcı olur, kabızlığı önler ve kolonun daha etkili çalışmasını sağlar. Boşaltımı ve sindirimi kolaylaştırırlar. Yani sorunu önlemek için düzenli şekilde yulaf, arpa, kahverengi pirinç, darı, mısır ve buğday gibi bazı iyi tam tahıllı ürünler tüketin.


Hindistan cevizi yağı:  Hindistan cevizi yağı hemoroid tedavisinde kullanılan bir başka etkili bitkisel çözümdür. Hindistan cevizi yağı vücudunuzda meydana gelen hemoroidi önlemek için gereken pek birçok besini içerir. Aynı zamanda, antiviral, anti-mikrobik ve anti-bakteriyel özelliklere sahiptir.

Diğer yağ çeşitlerinde olduğu gibi, pamuk yordamıyla uygulama yapabilirsiniz. Günde birkaç kere tekrar edin ve rahatsızlık geçene kadar devam edin. Kuru erik: Kuru erik sindirim sistemini hızlandırdığı gibi basur tedavisinde de etkilidir. Düzenli şekilde kuru erik tüketmek veya hoşafını yaparak içmek basur sorununu ortadan kaldırabilir.


Elma sirkesi: Elma sirkesi özellikle  şişmiş kan damarlarının normalleşmesine yardımcı olarak dış hemoroid tedavisini destekler. Ama çabuk sonuç almak için filtresiz ve pastörize edilmemiş elma sirkesi kullanmayı unutmayın.


Elmas sirkesini bir tatlı kaşığı miktarda bir bardak suya iyice karıştırarak günde iki kere alın.


Su: Düzenli su tüketimi sindirim sisteminin genel sağlığını korumaya ciddi anlamda katkıda bulunur. Bağırsak hareketlerini hızlandıran su sinirim ve boşaltımı kolaylaştırdığı gibi basur ve hemoroid gibi hastalıkların tedavisinde etkilidir.
Basur tedavisi boyunca günde ortalama 8-10 bardak su tüketimi yapılmalıdır.

28 Ağustos 2015 Cuma

ACI VEYA BAHARATLI YİYECEKLER BASURA NEDEN OLUR MU?



Çok yaygın olarak sorulan sorulardan biri de “Acı yemek basura neden olur mu” sorusudur.
Ülkemizde yaygın olarak görülen hastalıklarda, bilgi kirliliği yaratılması durumu söz konusudur.
Öncellikle şunu belirtmek gerekir.


Her insanın vücut yapısı, bağışıklık sistemi ve direnci parmak izi gibi birbirinden farklıdır. Bu nedenle hastalıkların belirtileri aynı olsa da gösterdikleri etki, kişiden kişiye değişmektedir.


Herkes kendisinde gördüğü etkiyi, hastalığın genel yapısı içerisinde olduğunu düşünmesin. Evet yoğunlukla görülen bir etki olabilir  fakat hastalıklar insanların yaşam tarzlarına, yaşadıkları coğrafyaya göre değişmektedir.


Bununla ilgili şöyle ilginç bir örnek verebilirim.
Tıbbın en gizemli hastalıklarından biri MS’tir, yani Multiple Skleroz.Bu hastalığın henüz tam olarak sebebi dahi bilinmemektedir.
Ve bu hastalık yaşanılan coğrafyaya göre büyük farklılıklar göstermektedir. Örneğin Ekvator’da bu hastalık neredeyse yok gibiyken, kutuplara doğru gidildikçe hastalık oranı artmaktadır.
Dünyada en sık MS görülme oranı, sağlık şartlarının çok iyi olduğu Finlandiya, Norveç gibi gelişmiş ülkelerdedir.


Konumuza geri dönecek olursak, sorunun cevabı hayır. Acı veya baharatlı yiyecekler doğrudan basura neden olmaz.


Kilit noktaya dikkat ediniz!Doğrudan olmaz.


Basur hastalığın tetikleyen en güçlü faktörlerden biri, kabızlık sorunudur. Kabızlık, yastıkçıkları, boşaltım esnasında, zorladığından zamanla bu yastıkçıklar şişerek büyür ve basur oluşum süreci başlar.


Acı ve baharat bakımından zengin yiyecekler genel olarak insan bünyesinde kabızlık sorunu yarattığından, basur oluşum sürecini hızlandırır.
Acı ve baharatlı yiyecekler, her bünyede kabızlık sorunu yaşatmaz.
Bu da demek oluyor ki, acı yemek doğrudan basura neden olmaz.


Sevgiler…

27 Ağustos 2015 Perşembe

EV DIŞI BESLENME HEMOROİDİ ARTTIRIYOR



Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Özer İlkgül, toplumda sık görülen ve halk arasında 'basur' olarak bilinen hemoroid hastalığının, günümüzde sık görülmesinin nedeninin beslenme alışkanlıklarının değişmesine bağlı olduğunu belirterek, “Bu hastalığın artık genç yaşlarda bile görülmesinin en önemli sebebi, ev dışı beslenme alışkanlıklarıdır” dedi. 


Hemoroidin yaşlanmayla beraber hastalığa dönüşmeye başladığının altını çizen Doç. Dr. İlkgül, “Bu süreçte hemoroidi ilerleten en önemli faktör tuvalet alışkanlığıdır. Tuvalet alışkanlığımızın başlıca belirleyicisi gıda tüketimidir. Günde 20 ila 30 gram lifli besin tüketen kişilerde, bu hastalığa yakalanma riskinin yüzde 50 oranında azaldığı gösterilmiştir. Herkes için en sağlıklı tuvalet alışkanlığı; her gün sabah saatlerinde yapılan tuvalettir. Bu sayede anal bölgede gün boyu basınç düşük kalır ve dolgunluk oluşmaz” dedi.

26 Ağustos 2015 Çarşamba

BASURA İYİ GELEBİLECEK ÇÖZÜM ÖNERİLERİ


Buz: Kan damarları şişliğini azaltarak basurdan kaynaklanan ağrıların anlık rahatlamasını sağlar.  Bunun için buzuları be beze koyarak veya donmuş bezelye veya mısırları bir havluya sararak hemoroidle ilgili bölgeye 20 dakika boyunca uygulayın.
Buz uygulaması anlık ağrıları giderdiği gibi basura iyi gelir. Hemoroid belirtilerini azaltmak için günde 2-3 kere uygulama yapın.


Aloe Vera: Aloe vera hemoroidin neden olduğu kaşıntı, iltihaplanma ve tahrişi azaltmaya yardımcı olan anti-enflamatuar ve tedavi edici özellikleri ile bilinir. Aloe Vera iç ve dış hemoroidi tedavi etmek için kullanılır.
Aloe vera yaprağı alın ve yaprakları ince kesin  Bir kaba koyarak buzdolabında soğumasını sağlayın ve daha sonra soğuk şekilde ağrı ve kaşıntılı bölgelere uygulayın. Daha etkili sonuçlar alabilmek için 3-5 gün düzenli şekilde uygulayın.


Limon Suyu: Limon suyu kılcal ve kan damarı duvarlarının güçlendirilmesi sağlayarak basur tedavisine yardımcı olur. Aynı zamanda etkili antioksidan olması ve C vitamini içermesi hemoroid tedavisini hızlandıramaya yarar.
Bunun için limon suyunu pamuğa dökerek el yordamıyla basurdan etkilenen kaşıntılı ve ağrılı bölgeye uygulayın. Başlangıçta yanma veya karıncalanma hissi olacaktır ama  bu durum birkaç dakika sonra geçer.
Daha etkili sonuç almak için bal veya zencefil suyuna limon karıştırarak uygulayabilirsiniz.


Badem Yağı: Badem yağının, yumuşatıcı ve dışarıdan dış hemoroidiniz tedavisinde kullanılan derin doku emme özellikleri vardır. Badem yapı hemoroidden etkilenen bölgeyi nemlendirir ve inflamasyonu geçiştirir ve anüs çevresinde yanma ve kaşıntı hissini azaltır.
Badem Yağını pamuğa dökerek ağrı, kaşıntı veya sancı olan basurdan etkilenen bölgeye uygulayın. Rahatlama oluşana kadar devam edin.


Zeytinyağı: Zeytinyağı, dış hemoroid tedavisinde kullanılan anti-enflamatuar ve anti-oksidan özelliklere sahiptir. Özellikle dış basur tedavisinde oldukça etkilidir. Bunun yanında inflamasyonu azaltmak ve anal kanalda şişmiş kan damarlarının boyutunu normalleştirmeye faydalıdır, ayrıca kan damarlarını yumuşatır.
Bunun için yapmanız gerek çok basit, günlük olarak bir tatlı kaşığı hakiki zeytinyağı tüketmeye çalışın.

25 Ağustos 2015 Salı

HEMOROİD 3 ADIM TEDAVİSİ NEDİR?








Üç Adım Yöntemi İle Basur Tedavisi



Alman doğal tedaviler ve bitkiler uzmanı Johannes Haber’in makale ve çalışmalarından derlenerek hazırlanan bu kitap, basur sorunun çözümünde doğal ve güvenilir öneriler sunar.



Neden üç adım yöntemi ile basur tedavisi?



Piyasada yer alan basur tedavi yöntemlerine oranla hem daha ucuz hem de daha güvenilir. Çünkü Üç Adım tedavisi bir ilaç takviyesi veya önerisi değildir. Her gün kullandığınız veya kullanabileceğiniz doğal ve bitkisel ürünlerin bilinmeyen faydalarını gün ışığına çıkarılmış ve insanların hizmetine sunulmuştur. 74,90 TL civarındaki fiyatı da tercih etmekte çok etkili bir sebep.



Futbolda Lionel Messi’nin konumu ne ise, hemoroid hastalığında Johannes Haber’de odur. Bu Alman bitki uzmanı, hemoroidin bütün şifrelerini çözmüş. Piyasada Johannes Haber’in çalışmalarını bu kadar derli toplu ve anlaşılır bir dille anlatan başka kitap daha bulamazsınız.



Ayrıca üründen memnun kalmazsanız 14 gün içinde para iadesini alabilirsiniz.


Hayatınızı bu çekilmez hastalıktan kurtarmak ve yepyeni bir hayata başlamak için, yapmanız gereken Johannes Haber’in sözlerine kulak vermektir.


Daha kaliteli bir hayat sadece bir tık uzağınızda!






24 Ağustos 2015 Pazartesi

REKTUM KANSERİ NEDİR?


Rektum kanseri, hemoroid ile en çok karıştırılan hastalıklardan biridir.
Aşağıda Kanserle Savaş Derneği’ni “Kanserle Dans” broşüründen alıntılanmış bilgiler sayesinde rektum kanseri hakkında detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.


Kolon ve rektum sindirim sisteminin bir parçasıdır; kalın bağırsak denilen uzun ve kaslı bir tüpü oluştururlar. Kolon, kalın bağırsağın ilk 140 – 150 cm’si ve rektum geri kalan 15 cm’sidir. Kısmen sindirilmiş yiyecek kolona ince bağırsaktan girer. Kolon yiyecekten suyu ve besinleri çıkarır ve geri kalanını atık (dışkı) haline getirir. Besinlerin büyük bölümü sindirildikten sonra geriye kalan atık kolona ulaşır. Kolonun temel işlevi suyu emmektir. Atık kolondan geçerek rektuma varır ve daha sonra vücuttan anüs yoluyla atılır.


Risk faktörleri olarka diğer kanser türleri ile hemen hemen aynı olsa da bazı spesifik durumlar söz konusudur.


Örneğin 50 yaş üstü olmak ve ülseratif kolit hastalığına yatkın olmak tetikleyen birincil faktörlerdendir.


Diğer faktörler ise, ailede kanser hikayesinin olması, genetik değişimler yaşanması, sigara kullanımı ve beslenme düzensizliği olarak sıralanabilir
.


Kolorektal kanserin bilinen bir belirtisi değişen bağırsak alışkanlıklarıdır. Bu belirtiler şunları içerir:


• İshal ya da kabızlık• Bağırsaklarınızın tamamen boşalmaması hissi ve sık dışkılamaya çıkmak• Dışkıda (çok açık ya da koyu renk) kan görme• Dışkınızın her zamankinden daha ince olması• Sıklıkla gaz sancısı ve krampları ya da doluluk ve şişkinlik hissi• Nedensiz kilo kaybı• Sürekli kendini yorgun hissetme• Mide bulantısı ve kusma




Çoğunlukla, bu belirtiler kanserden dolayı değildir. Diğer sağlık problemleri de aynı belirtileri gösterebilir. Bu belirtileri olan herkes teşhis ve tedavi edilmek için olabildiğince erken bir şekilde doktora başvurmalıdır. Genellikle, kanser erken evrelerde ağrıya neden olmaz. Doktora gitmek için, ağrıyı beklememek çok önemlidir.


Rektal kanserin bütün evreleri için ameliyat en yaygın tedavi yöntemidir. Bazı hastalar ameliyat olurlar, radyasyon tedavisi görürler ve kemoterapi alırlar. İlerlemiş hastalığı olanlar biyolojik tedavi alırlar. Rektal kanseri olan her 8 hastadan 1’i kalıcı kolostomiye ihtiyaç duyar. Radyasyon tedavisi ameliyat öncesi ve sonrası kullanılabilir. Bazı hastalar radayasyon tedavisini tümörü küçültmek için ameliyattan önce, bazıları bölgede kalan kanser hücrelerini öldürmek için ameliyattan sonra alırlar. Ayrıca kanserin neden olduğu ağrı ve diğer problemleri azaltmak için palyatif amaçlı radyoterapi verilebilir.


Hastaların soru-cevap yaptığı şu adreste de rektumkanseri ile alakalı hasta yorumları ve doktor cevaplarını bulabilmeniz mümkün. 


21 Ağustos 2015 Cuma

İÇ ANADOLU’DA HEMOROİD TEDAVİSİNDE KULLANILAN HALK İLAÇLARI


Ankara Eczacılık Fakültesi dergisinde yer alan bir makale de araştırmacılar, İç Anadolu bölgesinde, hemoroid hastalığında kullanılan bitkisel çözüm önerileri konusuna ağırlık vermişler ve kapsamlı bir çalışma yapmışlar.

Oral Tradisyon Tekniği kullanılarak toplanan materyal üzerinde Tıp ve Eczacılık Tarihi ile Farmakognozi Bilimleri açısından değerlendirmeler yapılmış. İnsanların bundan yüksek derecede fayda gördüğü tespit edilmiş.

İşte Anadolu geleneğinde hemoroide kullanılan bitkisel çözüm yolları:

1. Hemoroid fistüllerine ılık çay suyu sürülür.
2. Mazı kavrulur, dövülür, tat düzeltici olarak bir miktar şekerle karıştırılıp sabahlara birer kahve kaşığı yutulur.
3. Bir avuç papatya çiçeği suda kaynatılır, süzülür, süzüntü ılık olarak içilir.
4. Sülük uygulanır.
5. Bir fincan çörekotu tohumu yakılır, elde edilen kül acıdülek suyu ile karıştırılarak uygulanır.
6. İki yumurta sarısı pişirilerek hemoroid fistüllerine uygulanır.
7. Eylül ayında toplanan ikişer avuç ısırgan otu ve ebegümeci yaprağı ufalanır, 4 kg suda kaynatılır, süzülür, süzüntüden sabahları aç karına birer bardak içilir.
8. Sirke sürülür.
 9. Bir avuç ısırgan otu tohumu dövülür ve birkaç kahve kaşığı balla karıştırılıp sabahları aç karma birer tatlı kaşığı yenir.
10. İki avuç kuşburnu meyvası suda kaynatılır, ezilir, şeker ilave edilerek sabahları aç karma birer tatlı kaşığı yenir.

11. Bir baş kuru soğan külde pişirilir, bir yumurta sarısı ile ezilerek fistüllere uygulanır.
12. Bir avuç kuru siyah üzüm havanda dövülür, içyağı ile pomat haline getirilerek uygulanır.
13. Ardıç katranı suda kaynatılır, hasta buharına oturtulur.
14. Birkaç atkestanesi havanda dövülür, günde 3 kez birer çay kaşığı yutulur.
15. Bir avuç acı badem tohumu dövülür, zeytinyağı ile pomat haline getirilerek uygulanır.
16. Bir miktar anason ateşte yakılır, elde edilen külden aç karma bir kahve kaşığı yutulur.
17. Bir avuç ayçiçeği tohumu kavrulur, dövülür ve ılık olarak uylanır.
18. Çekirdekleri temizlenmiş birkaç kırmızı biber dövülür, balla karıştırılıp her yemekten sonra bir kahve kaşığı yenir.
19. Palamut dövülür, günde 3 kez aç karına birer çay kaşığı yutulur.
20. Bir miktar toz edilmiş sarısabır aynı miktarda pırasa tohumu ile karıştırılıp içyağı ile pomat haline getirilerek uygulanır.

21 . Birer avuç ebegümeci yaprağı, papatya, sığırkuyruğu çiçeği ve keten tohumu dövülür, pomat haline gelinceye kadar haş- haş yağı ilave edilerek haricen uygulanır.
 22. Bir fincan üzerlik tohumu dövülür, birkaç kaşık balla karış- tırılıp sabahları aç karına birer tatlı kaşığı yenir.
23. Bir avuç kuru üzüm kabuklan soyulmamış bir baş sarımsakla dövülür, bir bez üzerine yayılıp hemoroid fistülleri üzerine bağlanır.
24. Bir fincan karakavak tohumu havanda dövülür, pomat haline gelinceye kadar koruk suyu ilave edilerek uygulanır.
25. Birkaç avuç keten tohumu su ile kaynatılır, hasta buharına oturtulur.
26. Bir bağ maydanoz bir çay bardağı zeytinyağında kavrulur, bir bez üzerine yayılarak fistüllere bağlanır.
27. Su buharına oturulur.
28. Bir miktar sığırkuyruğu çiçeği suda kaynatılır, lapa halinde uygulanır.
29. Bir miktar yahudi baklası tohumu dövülür balla tatlandırılır, sabahları aç karma birer tatlı kaşığı yenir.
30. Bir miktar mayasılotu kökü suda haşlanır, süzülür, süzüntü ile lavman yapılır.
31. Bir miktar meşe ağacı kabuğu suda kaynatılır, süzülür, süzüntü ile lavman yapılır.
32. Bir baş sarımsak soyulur, iki çorba kaşığı tereyağı ile kavrurulup yenir.
33. Bir avuç taze bamya ile birkaç adet ceviz yaprağı su ile haş- lanır, süzülür, süzüntü ile lavman yapılır.
34. Patates soyulur, çiğ olarak rendelenir, fistüllere uygulanır.

35. Bir patlıcan ateşte pişirilir, ezilir, bir beze yayılarak ılık olarak fistüllere bağlanır.


BASUR (HEMOROİD) HANGİ HASTALIKLARLA KARIŞTIRILABİLİR?



  • Makat çatlağı (anal fissür)
  • Makat fistülü (anal fistül, perianal fistül, anorektal fistül)
  • Makat apsesi (anal apse, perianal apse, anorektal apse)
  • Makat siğili (anal kondilom, kondiloma akuminata)
  • Makat (anüs) kanseri 
  • Rektum kanseri
  • Rektal polip 
  • Ülseratif kolit 
  • Crohn hastalığı 
  • Makatta mantar hastalığı 
  • Makatta kaşıntı
  • Makat bölgesi enfeksiyonları (gonokok, sifiliz, klamidya vb.)
Bu hastalıklar ile alakalı da blogta, yakın zamanda kısa bilgiler bulabileceksiniz.


19 Ağustos 2015 Çarşamba


HEMORİD KÜVETİ NEDİR?


Makat bölgesinde Hemoroid ve Basur vb. nedenlere bağlı olarak görülen Ağrılarda ve Alevlenme, Atak Dönemlerinde kullanıma uygundur. Hastaların ihtiyaçlarını daha kolay gidermek amacı ile üretilmiştir. Ördek, hastanelerde ve evlerde yatarak tedavi gören hastalar içinde kullanılır. Oturma banyosu özellikle ılık su içinde yapılması durumunda makat bölgesi sorunlarında çok faydalı, rahatlatıcı bir yöntemdir.



Etkili olarak,

  • HEMOROİD (Basur, Mayasıl, Babasıl),
  • MAKAT SİĞİLİ (Anal Kondilom, Kondiloma Akuminata), 
  • MAKAT APSESİ (Anorektal Apse, Perianal Apse, Anal Apse), 
  • MAKAT FİSTÜLÜ (Anorektal Fistül, Perianal Fistül, Anal Fistül) 

gibi durumlarda Hemoroid Oturma Banyosu büyük rahatlık sağlar. 

Kullanım sonrası içerisindeki sıvıyı tahliye etmek için tahliye musluğu mevcuttur.

Hemoroid Küveti, Oturma Banyosu;

Klozet içerisine konularak kullanılması ile su israfının da önlenmesinde etkili rol oynar, Aynı zamanda Eski yöntemlerdeki gibi bir leğen vs. cisim üzerinde eğilerek yapılan rahatlama yönteminde Eğilmeye ve oturur vaziyette sıkıntı çekmenin, çömelmenin önüne geçmiş olarak büyük bir kullanım rahatlığı sağlar.


Hemoroid Küveti, Oturma Banyosu Nasıl Kullanılır?


Hemoroid Küveti, Oturma Banyosunun amacı hastaların yukarıda da belirttiğimiz üzere kullanım kolaylığını sağlamak için geliştirilmiş bir üründür. İçerisine konulacak sıvının türü ve işlevselliği hastalığın aşamasına göre doktor tavsiyesine uyulması gerekmektedir. Hemoroid Küvetinin kullanım sonrası içerisindeki sıvıyı tahliyesi için tahliye gideri bulunmaktadır ve hijyen açısından temiz bir biçimde bir sonraki kullanıma hazır halde tutulması tavsiye edilmektedir.

17 Ağustos 2015 Pazartesi

HEMOROİD HASTALARI İÇİN BESLENME TAVSİYELERİ



Hemoroid hastalığı konusunda kesin olarak varılamayan yargılardan biride, etkili faktörün genetik mi yoksa yaşam tarzı mı olduğudur. Özellikle yaşanılan çevrenin beslenme alışkanlıkları ve tuvalet alışkanlık konusu göz önüne alındığında bu konunun da çok önemli bir yeri olduğu aşikârdır.

Örneğin, beslenme alışkanlığında kabız yapıcı gıdalar yoğun olarak varsa, küçük yaştan itibaren bu besinlere maruz kalan çocukların, hemoroide yakalanma şansları çok yüksektir çünkü hemoroide yol açan en önemli faktör kabızlıktır.

Acı tüketiminin yaygın olduğu bir coğrafyada yetişen birey de hemoroide yakalanma konusunda daha ısrarcı bir tutum sergiler. Acının direkt olarak hemoroide sebep olduğu kanıtlanmış bir bilgi değildir ama acı gıdalar makatın ağzında dışkılama sırasında yanma yaparak, tuvalet ihtiyacının hem ağrılı olmasına  hem de daha uzun sürmesine yol açar.

Uzun süreli tuvalette kalma alışkanlığı da hemoroide yol açan diğer bir unsurdur.


Bu yazıda sizlere, hemoroidli bir bireyin daha sağlıklı beslenmesi konusunda yardımda bulunmaya çalışacağım. 

  • Ekmek tüketmeden doyamayanlardan mısınız? Ya da psikolojik olarak her yemeğin yanında ekmeğin olması mı gerekiyor sizin için? O zaman beyaz ekmek yerine kepekli ekmeği seçmenizde fayda var. Kepekli ekmek bağırsakta posa bırakır ve buda kabızlığa engel olur.


  • Her öğün, özellikle akşam öğününde mümkün olduğunca sebze ve meyve tüketmeye gayret edin. Meyve seçimi yaparken de posalı meyveler olmasına dikkat edin. Özellikle hemoroid hastaları için tam bir mucize besin olan kayısıdan bahsetmek istiyorum. Bu meyve diğer meyvelerden farklı olarak tüketildiğinde bağırsak hareketlerini arttırarak kabızlığı ortadan kaldırır.Kuru kayısı, kayısı,komposto,kayısı suyu olarak da tüketilse her hâlükârda kabızlığı çözmede etkilidir.


  • Acı gıdalar genelde ıkınmaya sebep olduklarından dolayı tuvalet ihtiyaçlarında insanlara sorun çıkarabiliyor. Hemoroid sorunu olan birinin acı gıdalardan kesinlikle uzak durması gerekmektedir.


  • Muzun pek çok kişide kabız yaptığı bilinmektedir. Eğer sizde de böylesine bir etki yapıyorsa, kesinlikle muzdan uzak durmalısınız. Unutmayınız ki, basuru olan birinin ilk başta kaçınması gereken konu kabızlıktır. 

14 Ağustos 2015 Cuma

HEMOROİDE BİTKİSEL TEDAVİ



Dr. Mustafa Eraslan, neredeyse 2 yetişkinden birinde ortaya çıkan ve insanın yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen hemoroid(basur) için bitkisel tedavilerin önemine dikkat çekti.

Milliyet gazetesinde çıkan haberde, Dr. Eraslan basurun kolon kanseri ile karışma riskine vurgu yaparak, tedavi yöntemlerinde kabızlığı engelleyici ve düzenli beslenme alışkanlığının ilk ve en önemli aşama olduğundan bahsetti.

Bunların yanı sıra geçmişte ve günümüzde, dünya genelinde kullanılan ve klinik çalışmaları yapılmış bitkisel tedavilerin varlığına değinen Eraslan, bu çalışmalar içinde öne çıkan bitkilerden birinin at kestanesi olduğunu dile getirdi.

Hemoroid tedavisinde son derece etkili olan bu bitkinin hemoroidin her aşamasında kullanılabileceğini ve dünyanın birçok yerinde ruhsatlı ilaç olarak tedavinin belirli aşamalarında kullanıldığını açıklayan Eraslan, ‘’Ancak bu bitki doğru kullanılmadığı zaman tehlike oluşturabilir.


Zehirli bir bitki olduğu için çayı, tozu ve ekstresi mutlaka doktor kontrolünde kullanılmalıdır’’ diyerek yöntemi kullanacaklara uyarıda bulundu.

13 Ağustos 2015 Perşembe

HEMOROİD – KOLON KANSERİ İLİŞKİSİ


Hemoroidal hastalıklar tedavi derecesine bağlı olarak değişmektedir. Cerrahi tedavi, ilaç tedavisi ve yaşam tarzı değişikliği ana tedavi yöntemleridir. Hemoroidlerin çoğunluğu bu kitapta verilen bilgiler ve metotlar ışığında evde tedavi edilebilir.

Ancak bazı durumlarda Hemoroid başka ağır hastalıklarından birinin habercisi olabilir. Bu nedenle kesinlikle bir doktor kontrolünden geçilmesi önerilir.

Örneğin bu tip bir durum kolon kanseri emaresi dahi taşıyabilir. Şayet aşağıda belirtilen emarelerden biri veya bazıları kendinizde görüyorsanız kesinlikle doktor kontrolünden geçin.



  • Kanamaların sadece tuvalet ihtiyacı (dışarı çıkma) esnasında belirmesi

  • Dışkının çok ince olması (nerdeyse bir kalem genişliğinde)

  • Dışkının nerdeyse siyah denecek kadar koyu olması

  • Kanamayla birlikte aynı anda ateşin yükselmesi

  • Bağırsak bölgesinde koyu ve büyük lekelerin veya yamukluk olması

  • 2 haftanın sonunda uygulanan ev tedavilerinin sancıları dindirememiş olması

  • Hemoroidin dışında da başka aşırı sancılarında olması veya başka rahatsızlıklar

  • Dış kabartıların iki hafta içerisinde kaybolmaması veya küçülmemesi



  • Kanamaların açık kırmızı renginden koyu kırmızı renge dönüşmesi

 

Birçok tipik Hemoroid belirtisi vardır. Bunlardan bazıları şunlardır…


Kaşıntı: Kaşıntı, özellikle iç basurun neden olduğu bir belirtidir, çünkü rektum içinde şişen damarlardan mukus benzeri bir sıvı sızar ve bu sıvı anüs çevresinde bulunan deride tahrişe yol açarak kaşıntıya neden olur.


Rahatsızlık: Tuvalete çıktıktan hemen sonra yine tuvalete çıkma isteği hissedebilirsiniz. Bu rahatsızlık,  şişen damaların kalın bağırsağın son kısmına (anal kanal) baskı yapması nedeniyle görülür. Basur ne kadar büyükse rahatsızlık o kadar artar.


Ağrı: Basur yaygın bir sorundur ancak basur ağrıları basuru olan herkeste görülmez. Basurun ağrı yapması için, damarların anüs çevresindeki kaslar tarafından basınca maruz kalacak kadar şişmesi gerekir.
Şiddetli ve sürekli ağrılar, basur nedeniyle şişen damarlara olan kan akışının durduğuna (sıkışma nedeniyle) işaret ediyor olabilir.


Kanama: Şişen ve basınca dayanamayan damarlar hafif bir zorlanmayla kanayabilir. Basurun neden olduğu kanama tuvalet kâğıdında, iç çamaşırda ve dışkının üzerinde görülebilir.



Dikkat: Rektal kanama, bölgede görülen ağrılar ve değişen tuvalete çıkma alışkanlıkları aynı zamanda rektal, anal ve kolon kanseri belirtisi olabilir. Bu nedenle özellikle 50 yaş üzerindeyseniz ve ailenizde kolon kanseri vakası varsa doktora gitmeniz önerilir.