24 Ağustos 2015 Pazartesi

REKTUM KANSERİ NEDİR?


Rektum kanseri, hemoroid ile en çok karıştırılan hastalıklardan biridir.
Aşağıda Kanserle Savaş Derneği’ni “Kanserle Dans” broşüründen alıntılanmış bilgiler sayesinde rektum kanseri hakkında detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.


Kolon ve rektum sindirim sisteminin bir parçasıdır; kalın bağırsak denilen uzun ve kaslı bir tüpü oluştururlar. Kolon, kalın bağırsağın ilk 140 – 150 cm’si ve rektum geri kalan 15 cm’sidir. Kısmen sindirilmiş yiyecek kolona ince bağırsaktan girer. Kolon yiyecekten suyu ve besinleri çıkarır ve geri kalanını atık (dışkı) haline getirir. Besinlerin büyük bölümü sindirildikten sonra geriye kalan atık kolona ulaşır. Kolonun temel işlevi suyu emmektir. Atık kolondan geçerek rektuma varır ve daha sonra vücuttan anüs yoluyla atılır.


Risk faktörleri olarka diğer kanser türleri ile hemen hemen aynı olsa da bazı spesifik durumlar söz konusudur.


Örneğin 50 yaş üstü olmak ve ülseratif kolit hastalığına yatkın olmak tetikleyen birincil faktörlerdendir.


Diğer faktörler ise, ailede kanser hikayesinin olması, genetik değişimler yaşanması, sigara kullanımı ve beslenme düzensizliği olarak sıralanabilir
.


Kolorektal kanserin bilinen bir belirtisi değişen bağırsak alışkanlıklarıdır. Bu belirtiler şunları içerir:


• İshal ya da kabızlık• Bağırsaklarınızın tamamen boşalmaması hissi ve sık dışkılamaya çıkmak• Dışkıda (çok açık ya da koyu renk) kan görme• Dışkınızın her zamankinden daha ince olması• Sıklıkla gaz sancısı ve krampları ya da doluluk ve şişkinlik hissi• Nedensiz kilo kaybı• Sürekli kendini yorgun hissetme• Mide bulantısı ve kusma




Çoğunlukla, bu belirtiler kanserden dolayı değildir. Diğer sağlık problemleri de aynı belirtileri gösterebilir. Bu belirtileri olan herkes teşhis ve tedavi edilmek için olabildiğince erken bir şekilde doktora başvurmalıdır. Genellikle, kanser erken evrelerde ağrıya neden olmaz. Doktora gitmek için, ağrıyı beklememek çok önemlidir.


Rektal kanserin bütün evreleri için ameliyat en yaygın tedavi yöntemidir. Bazı hastalar ameliyat olurlar, radyasyon tedavisi görürler ve kemoterapi alırlar. İlerlemiş hastalığı olanlar biyolojik tedavi alırlar. Rektal kanseri olan her 8 hastadan 1’i kalıcı kolostomiye ihtiyaç duyar. Radyasyon tedavisi ameliyat öncesi ve sonrası kullanılabilir. Bazı hastalar radayasyon tedavisini tümörü küçültmek için ameliyattan önce, bazıları bölgede kalan kanser hücrelerini öldürmek için ameliyattan sonra alırlar. Ayrıca kanserin neden olduğu ağrı ve diğer problemleri azaltmak için palyatif amaçlı radyoterapi verilebilir.


Hastaların soru-cevap yaptığı şu adreste de rektumkanseri ile alakalı hasta yorumları ve doktor cevaplarını bulabilmeniz mümkün. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder